A tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető, a dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért fogyasztásuk már kis mennyiségben is komoly, kellemetlen tüneteket okoznak: gyomorgörcsöt, hányást, hasmenést, kiszáradást - figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
A Nébih tájékoztatása szerint Franciaország jelezte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak, hogy jelentősen megemelkedett a tökfélék okozta ételmérgezések száma. Az elmúlt öt évben 353 esetet regisztráltak, és a szám évről évre nő. Hasonló esetekről más uniós tagállamok is beszámoltak.
A megbetegedéseket csaknem 40 százalékban boltban vásárolt, míg 60 százalékban otthon termesztett tökfélék fogyasztása okozta. Az esetszám a nyár végi, őszi szezonban tetőzött, ami összefüggésbe hozható a közelgő Halloweenhez kapcsolódó szokásokkal, ebben az időszakban ugyanis megnő a kereslet a dekorációs célra szánt dísztökök iránt.
- Hasogdzsi-ügy - A Fehér Házat "szomorúsággal tölti el" a szaúdi újságíró halála
- Október 23. - Rákóczi Szövetség: több mint hatezer diák utazik ünnepelni
- Hasogdzsi-ügy - A Fehér Házat "szomorúsággal tölti el" a szaúdi újságíró halála
- NYT: Washington felmondja a közepes hatótávolságú nukleáris rakétákról kötött megállapodást
- Megszavazta a macedón parlament az ország nevéről szóló alkotmánymódosítást
(MTI)
0 Megjegyzések